Olima Cup 2012

Ve dnech 11. - 14. října 2012 proběhla na výstavišti Flora Olomouc podzimní etapa výstav. V rámci těchto výstav se konl již  17. ročník festivalu gastronomie a nápojů OLIMA 2012 a u této příležitosti i prezentace výrobků oceněných titulem „VÝROBEK OLOMOUCKÉHO KRAJE“. V  pavilónu E proběhl během čtyř dnů opravdu bohatý program.

Ve čtvrtek a pátek 11.- 12. října většinu pódia zabraly soutěže, které pořádaly společně Výstaviště Flora Olomouc a Střední škola obchodu, gastronomie a designu PRAKTIK s.r.o. Olomouc, pod odborným dohledem AKC ČR - pobočka Severní Morava a Slezsko za podpory města Olomouce, Regionální potraviny Olomouckého kraje a časopisu Receptář. Soutěže byly určeny pro dvojice odborných gastronomických a hotelových škol. Dvojici tvořil vždy učitel odborného výcviku a student.
Ve čtvrtek 11. října proběhla Cukrářská soutěž Olima Cup 2012. Soutěž se skládala ze dvou částí. První výstavní, kdy si soutěžní týmy dovezli slavnostní dort a dekoraci na téma „Hudební slavnosti“. Druhá část soutěže bylo pódiové vystoupení – výroba malého monumentu na dané téma, kdy dvojice učitel odborného výcviku a student měli v časovém limitu 60 minut vyrobit monument z jedlých hmot (karamel, čokoláda, mandlová hmota, modelovací hmota atd.). Zúčastnilo se 5 týmů z moravských gastronomických škol. Odborná porota byla tentokrát ve složení předseda Ing. Václav Forman, místopředseda představenstva AKC ČR pobočka Severní Morava a Slezsko, Mgr. Jana Vašinová a paní Pavla Indrová. Soutěžní týmy byly na velmi dobré úrovni, návštěvníci mohli během celého dne obdivovat nejen dorty, které si každý tým dovezl, ale i dekoraci. Po ukončení pódiového vystoupení všech týmů porota spočítala body z obou částí a vyhlásila výsledky. Na prvním místě se umístila učitelka odborného výcviku Božena Smitalová a studentka Lucie Dvořáková ze Střední odborné školy Litovel. O druhé místo se dělily dva týmy a to z Integrované střední  školy Moravská Třebová učitelka odborného výcviku Ivana Nováková a studentka Kristýna Bártová, z Juniorského teamu AKC Severní Morava a Slezsko trenérka Petra Vránová Bc. a studentka Markéta Šamánková. O třetí místo se také dělily dva týmy a to ze Střední školy hotelnictví a služeb Opava instruktorka odborného výcviku Eva Radovská a studentka Veronika Holečková, ze Střední školy gastronomie a služeb Přerov učitelka odborného výcviku Petra Vránová Bc. a studentka Milena Ježková.
V pátek 12. října probíhala Kuchařská soutěž Olima Cup 2012. Dvojice učitel odborného výcviku a student měli za 60 minut připravit 5 porcí  pokrmu. Pokrm musel obsahovat jeden (nebo i oba) z oceněných výrobků „Regionální potraviny Olomouckého kraje“. Soutěžní týmy si mohly vybrat ze dvou výrobků: Farmářská klobása tenká (Váhala a spol.s.r.o.) nebo sýr Niva Extra (Mlékárna Otinoves). Zúčastnilo se 9 týmů z moravských gastronomických škol. Odborná porota byla složena ze členů představenstva AKC ČR pobočka Severní Morava a Slezsko. Ve složení předseda pan Karel Drápal, Ing. Václav Forman a pan Jan Jakeš měli nelehký úkol. Po ochutnání všech jídel byl vyhlášen vítězem instruktor odborného výcviku Jaroslav Klár a student Dominik Girašek ze Střední školy obchodu, gastronomie a designu PRAKTIK s.r.o. Olomouc. O druhé místo se dělily dva týmy a to ze Střední školy hotelové a služeb Kroměříž učitelka odborného výcviku Jaroslava Hanáková a student Michal Petráš, z Juniorského týmu AKC Severní Morava a Slezsko trenérka Marie Paprstkářová Bc. a student Jiří Flora. O  třetí se také dělily dva týmy - z Integrované střední školy Valašské Meziříčí učitelka odborného výcviku Marie Paprstkářová Bc. a student Jakub Vedral a z Integrované střední školy Moravská Třebová učitelka odborného výcviku Lenka Kvapilová a student Daniel Tisovský. Mohu říci, že každá škola vymyslela nějaký originální pokrm, který obsahoval alespoň jednu regionální potravinu. Zhotovené pokrmy mohli ochutnat také příchozí návštěvníci.
V pavilonu E probíhala po celou dobu výstavy ochutnávka a prodej potravin oceněných Agrární komorou jako „Regionální potravina Olomouckého kraje“. Ve čtvrtek před začátkem cukrářské soutěže proběhlo vyhlášení  Oceněných regionálních potravin roku 2012.
Během celé výstavy měla Střední škola obchodu, gastronomie a designu PRAKTIK s.r.o. Olomouc v pavilonu E svůj stánek, kde studenti školy společně s učitelkami odborného výcviku oboru gastronomie Jarmilou Štěrbovou, Klárou Štanclovou a Renátou Škvorovou připravili výseč tabule pro šest hostů na téma „svatba“. Na úpravě a výzdobě stánku se také podíleli studenti z oboru aranžér pod vedením učitelky odborného výcviku Jany Vrublové. Dále studenti oboru kuchař předváděli carvingové vyřezávání ovoce a zeleniny a studenti oboru číšník barman připravovali míchané nápoje, které mohli ochutnat i návštěvníci pavilonu. V sobotu a neděli 13. – 14. října měla naše škola prostor na pódiové vystoupení, kde dva studenti naší školy oboru číšník – barman, kteří vystupují jako Flair brothers, předvedli míchání nápojů spojené s freestylovým vystoupením. (Renáta Škvorová, UOV, ŘŠ)      
 
Výsledky soutěží v rámci Olima 2012
  
 Výsledky bodování soutěže cukrářů Olima Cup 2012
 
umístění
počet bodů
škola
 
1.
572
Střední odborná škola Litovel
 
2.
 
486
 
Integrovaná střední škola Moravská Třebová
 
2.
 
486
Juniorský team AKC Severní Morava a Slezsko
3.
480
 
Střední škola hotelnictví a služeb Opava
 
3.
480
 
Střední škola gastronomie a služeb Přerov
 
 
  
 

 

Výsledky bodování kuchařů Olima Cup 2012

 

umístění            

počet bodů           

škola

1.

255

Střední škola PRAKTIK s.r.o. Olomouc

2.

236

Střední škola hotelová a služeb Kroměříž

2.

236                       

Juniorský team AKC Severní Morava a Slezsko                                          

3.

227

Integrovaná střední škola Valašské Meziříčí

3.

227

Integrovaná střední škola Moravská Třebová

6.

206

Střední škola sociální péče a služeb Zábřeh

7.

201

Střední odborná škola Litovel

8.

184

Střední odborná škola Litovel

9.

172

Střední škola hotelnictví a služeb Opava