Sapori e Saperi 2016

Sapori e Saperi in Cattedra 2016
Ve dnech 31.1 – 9. 2. 2016 se tým žáků ze Střední školy obchodu, gastronomie a designu PRAKTIK s.r.o. již pošesté zúčastnil mezinárodního projektu Sapori e Saperi in Cattedra 2016 v italské Florencii, kde studenti z gastronomických škol z České republiky, Itálie a Peru mělo možnost prezentovat své národní speciality, letos na téma Carnevale (Masopust), absolvovat kurz italské kuchyně a poznat krásy Toskánska. Hlavním cílem a posláním těchto projektů zaměřených na mladé lidi, které pořádá Honorární konzulát České republiky ve Florencii ve spolupráci se Spolkem přátel ČR ARCA, městem Florencie, konzulátem Peru ve Florencii a renomovanou restaurací LO Scalco  pod záštitou Nadace Life Beyond Tourism pana Romualda Del Bianco, je výměna zkušeností, znalostí a prezentaci jednotlivých národností a navázání užších vztahů a přátelství, které mají vést k lepšímu pochopení odlišností mezi různými kulturami. 
Na slavnostním setkání všech účastníků projektu při zahájení každý tým představil svá města, školy, kde žáci studují, a stručně charakterizoval národní kuchyni své země. Poté se všichni seznámili se s cíli a posláním nadace Life Beyond Tourism. Následovala tisková konference ve starobylé florentské radnici Palazzo Vecchio.  V dalších dnech pak žáci absolvovali kurzy italské kuchyně v hodinách odborného výcviku ve florentském  hotelovém institutu Aurelio Saffi pod vedením učitelů odborného výcviku školy. Naučili se připravovat těstoviny různých tvarů a náplní, italské pečivo, tousty a typické masopustní moučníky. Ve volném čase se žáci mohli podívat do známého Mercato Centrale s průvodcem, kde ochutnali zdejší typické čerstvé potraviny a viděli výrobu čerstvých těstovin, dále pak na ně čekala prohlídka významných památek města. 
Vrcholnou událostí projektu byla slavnostní gala večeře pro 200 hostů, která se konala v nových speciálních prostorách nadace Life Beyond Tourism zvaných ICLAB - Intercultual Creativity Laboratory, určených k pořádání mezinárodních workshopů mládeže, ve kterých mohou rozvíjet svou kreativitu a umění a vyměňovat si zkušenosti a zážitky s kolegy z jiných kultur a zemí.  Každý ze zúčastněných týmů na gala večeři nabídl výběr z masopustních receptů své národní kuchyně, které žáci osobně připravili v moderně vybavených prostorách restaurace LO Scalco,  největší cateringové společnosti ve Florencii, jež mimo jiné vyučuje pravidla správného cateringu.  
Na českém menu se objevila jako předkrm domácí vepřová tlačenka a teplá pražská šunka, jako hlavní chod vepřová líčka pečená na majoránce s bramborovým pyré a vepřová líčka se slaninou na smetaně podávaná s karlovarským knedlíkem. Sladkou tečkou byly makové květinky s višňovým středem, koláče, které si někteří z hostů odnášeli i domů, a jako digestiv náš tým nabídl tradiční český ořechový likér, ořechovku.  
Naši žáci se svého nelehkého úkolu zhostili výborně a se ctí. Slavnostní galavečer probíhal formou rautu, chlapci překládali připravené pokrmy hostům, kterým velmi chutnalo. České menu mělo u hostů opět největší úspěch, mnozí si chodili přidat. I když se k našemu digestivu zpočátku někteří hosté stavěli rezervovaně, neboť i v Itálii také vyrábějí ořechový likér – ten je ale sladší, hustější a s až 50 % obsahem alkoholu, ořechovka, kterou naši žáci nabízeli, byla lahodná, příjemné chuti s obsahem alkoholu 30 %,  takže si je velmi brzy získala.  
Závěrečný den projektu žákům nabídl poznávací výlet do okolního Toskánska a návštěvu karnevalového veselí v sousedních městech.
Vysokým očekáváním pořádající organizace jsme po všech stránkách dostáli. Žáci naší školy předvedli, že umí vařit, jednají samostatně a práce jim jde dobře od ruky, že dokážou být komunikativní, vtipní, mají zájem o vše kolem a umí se přizpůsobit i jinému kolektivu, než na který jsou zvyklí. Za to sklidili zaslouženou pochvalu a sympatie ostatních, stejně jako pozvání do připravované další, již sedmé verze projektu v roce 2017.
To, že naši žáci opět výborně reprezentovali jak svou školu, tak i Českou republiku a město Olomouc, jehož zahraniční oddělení účast naší školy v projektu podpořilo, je pro nás velkým zadostiučiněním a radostí z dobře odvedené práce.
(Ing. Pavla Kebisová)