Sapori e Saperi in Cattedra 2016
Ve dnech 31.1 – 9. 2. 2016 se tým žáků ze Střední školy obchodu,
gastronomie a designu PRAKTIK s.r.o. již pošesté zúčastnil mezinárodního
projektu Sapori e Saperi in Cattedra 2016 v italské Florencii, kde
studenti z gastronomických škol z České republiky, Itálie a Peru mělo
možnost prezentovat své národní speciality, letos na téma Carnevale
(Masopust), absolvovat kurz italské kuchyně a poznat krásy Toskánska.
Hlavním cílem a posláním těchto projektů zaměřených na mladé lidi, které
pořádá Honorární konzulát České republiky ve Florencii ve spolupráci se
Spolkem přátel ČR ARCA, městem Florencie, konzulátem Peru ve Florencii a
renomovanou restaurací LO Scalco pod záštitou Nadace Life Beyond
Tourism pana Romualda Del Bianco, je výměna zkušeností, znalostí a
prezentaci jednotlivých národností a navázání užších vztahů a
přátelství, které mají vést k lepšímu pochopení odlišností mezi různými
kulturami.
Na slavnostním setkání všech účastníků projektu při zahájení každý tým
představil svá města, školy, kde žáci studují, a stručně charakterizoval
národní kuchyni své země. Poté se všichni seznámili se s cíli a
posláním nadace Life Beyond Tourism. Následovala tisková konference ve
starobylé florentské radnici Palazzo Vecchio. V dalších dnech pak žáci
absolvovali kurzy italské kuchyně v hodinách odborného výcviku ve
florentském hotelovém institutu Aurelio Saffi pod vedením učitelů
odborného výcviku školy. Naučili se připravovat těstoviny různých tvarů a
náplní, italské pečivo, tousty a typické masopustní moučníky. Ve volném
čase se žáci mohli podívat do známého Mercato Centrale s průvodcem, kde
ochutnali zdejší typické čerstvé potraviny a viděli výrobu čerstvých
těstovin, dále pak na ně čekala prohlídka významných památek města.
Vrcholnou událostí projektu byla slavnostní gala večeře pro 200 hostů,
která se konala v nových speciálních prostorách nadace Life Beyond
Tourism zvaných ICLAB - Intercultual Creativity Laboratory, určených k
pořádání mezinárodních workshopů mládeže, ve kterých mohou rozvíjet svou
kreativitu a umění a vyměňovat si zkušenosti a zážitky s kolegy z
jiných kultur a zemí. Každý ze zúčastněných týmů na gala večeři nabídl
výběr z masopustních receptů své národní kuchyně, které žáci osobně
připravili v moderně vybavených prostorách restaurace LO Scalco,
největší cateringové společnosti ve Florencii, jež mimo jiné vyučuje
pravidla správného cateringu.
Na českém menu se objevila jako předkrm domácí vepřová tlačenka a teplá
pražská šunka, jako hlavní chod vepřová líčka pečená na majoránce s
bramborovým pyré a vepřová líčka se slaninou na smetaně podávaná s
karlovarským knedlíkem. Sladkou tečkou byly makové květinky s višňovým
středem, koláče, které si někteří z hostů odnášeli i domů, a jako
digestiv náš tým nabídl tradiční český ořechový likér, ořechovku.
Naši žáci se svého nelehkého úkolu zhostili výborně a se ctí. Slavnostní
galavečer probíhal formou rautu, chlapci překládali připravené pokrmy
hostům, kterým velmi chutnalo. České menu mělo u hostů opět největší
úspěch, mnozí si chodili přidat. I když se k našemu digestivu zpočátku
někteří hosté stavěli rezervovaně, neboť i v Itálii také vyrábějí
ořechový likér – ten je ale sladší, hustější a s až 50 % obsahem
alkoholu, ořechovka, kterou naši žáci nabízeli, byla lahodná, příjemné
chuti s obsahem alkoholu 30 %, takže si je velmi brzy získala.
Závěrečný den projektu žákům nabídl poznávací výlet do okolního Toskánska a návštěvu karnevalového veselí v sousedních městech.
Vysokým očekáváním pořádající organizace jsme po všech stránkách
dostáli. Žáci naší školy předvedli, že umí vařit, jednají samostatně a
práce jim jde dobře od ruky, že dokážou být komunikativní, vtipní, mají
zájem o vše kolem a umí se přizpůsobit i jinému kolektivu, než na který
jsou zvyklí. Za to sklidili zaslouženou pochvalu a sympatie ostatních,
stejně jako pozvání do připravované další, již sedmé verze projektu v
roce 2017.
To, že naši žáci opět výborně reprezentovali jak svou školu, tak i
Českou republiku a město Olomouc, jehož zahraniční oddělení účast naší
školy v projektu podpořilo, je pro nás velkým zadostiučiněním a radostí z
dobře odvedené práce.
(Ing. Pavla Kebisová)