Projekt Erasmus+ GASTRONOMY, LANGUAGES, ART AND DISCOVERY

    GASTRONOMY, LANGUAGES, ART AND DISCOVERY


    2019-1-FR01- KA229-062186-4

    2019- 2022

    Evropská gastronomie stejně jako kulturní dědictví, ke kterému patří, je
    provázanou oblastí. Má geologické a historické kořeny v konkrétních
    teritoriích, pomáhá definovat národ, přispívá k ekonomickému rozvoji
    regionu a objevuje se v uměleckých výtvorech. Náš projekt zahrnuje šest
    gastronomických škol s podobnými obory. Vzhledem k tomu, že všechny naše
    školy jsou odborné, bude praktická výuka hlavní náplní, ale budeme studovat
    i gastronomii ve vazbách na jiné předměty: historii, zeměpis, ekonomii,
    umění, jazyky. Žáci získají lepší přehled o gastronomické kultuře své země
    a naučí se od svých vrstevníků i o jiných evropských kuchyních. Asi 150 až
    200 žáků ve věku 15 až 19 let se bude aktivně podílet na úkolech. Po celou
    dobu projektu budou žáci provádět společné úkoly. Vypracují recepty,
    prezentace, analýzy, které budou zahrnuty do kuchařky, která bude vytvořena
    na konci projektu. Budeme organizovat mobility v každé škole, kde žáci
    budou spolupracovat v restauraci nebo v kuchyni. Účastníci navštíví místní
    producenty potravin a vína (s cílem zdůraznit vazby na ekonomiku území),
    podívají se do restaurací nebo hotelů nebo do muzeí či zajímavých míst, aby
    viděli souvislosti mezi gastronomií a jinými školními předměty jako je
    umění nebo dějiny.

    ZÚČASTNĚNÉ ŠKOLY

    IISS S.PUGLIATTI, Italy

    LYCEE HOTELIER SAINTE-ANNE, Francie

    Moravska strední skola s.r.o., Česká republika

    Instituto de Educação e Formação do Sorraia, Lda., Portugalsko

    Srednja skola Mate Blazine Labin, Chorvatsko

    LYCEE LE GUE A TRESMES, Francie – koordinátor

1. mezinárodní setkání v rámci projektu Erasmus+ Gastronomie, jazyky a umění

Učitelský meeting v Olomouci: 4.11.-7.11. 2019

Začátkem listopadu jsme přivítali učitele z Francie, Itálie, Portugalska a Chorvatska, kteří se do našeho města přijeli dozvědět více o regionu Haná a jeho gastronomii. Zároveň jsme se setkali před projektem, abychom domluvili další mobility.

První den jsme absolvovali workshop, kde jsme poznali tradiční česká jídla. Během druhého dne jsme navštívili dva pivovary, jeden v Litovli a druhý v Chomoutově. Průvodci vysvětlili proces výroby piva tradičním způsobem. Další den patřil místním mléčným výrobkům, respektive sýrům a olomouckým aromatickým tvarůžkům. Navštívili jsme muzeum sýrů v obci Loštice, a poté jsme měli průvodce v Doubravském dvoře, který je v našem regionu známý svými mléčnými výrobky. Poslední den jsme se vydali do oblasti jižní Moravy, které se někdy říká "vinařská oblast". Navštívili jsme zámek v Lednici, vinné sklepy ve Valticích a na rozloučenou jsme uspořádali večeři ve vinném sklepě Blanka v Hustopečích.

2.mezinárodní setkání studentů v rámci projektu Erasmus+ v Portugalsku 9.2.-15.2. 2020

Na začátku února se učitelé: Mgr. David Bartoš a Mgr. Robin Michenka a žáci gastronomických oborů vypravili do portugalského městečka Salvaterra de Magos, do spřátelené školy Escola Profissional de Salvaterra de Magos. První den se představily všechny partnerské školy. Studenti prezentovali svůj první úkol: „Kdybych byl koktejl, byl bych…“. Každá škola předvedla praktickou ukázku vlastního koktejlu pro učitele a studenty. Odpoledne jsme navštívili Orivárzea, místní společnost zabývající se výrobou a balením rýže. Druhý den jsme si prohlédli město a jeho nejvýznamnější památky. Poté jsme navštívili rybářskou vesnici Esxaroupim a plavili se po řece Tajo do Palhoty, další vesnice na břehu řeky. Ve středu jsme strávili den ve škole a žáci připravovali a podávali tradiční portugalská jídla. Týmy byly složeny ze studentů a učitelů z různých zemí s různými kuchařskými úkoly. Potom jsme se všichni podělili o jídlo. Po slavnostním předání vysvědčení si žáci užili sportovní aktivity. Čtvrtý den jsme navštívili Lisabon a poslední den výměny jsme navštívili Santarém. Absolvovali jsme také prohlídku vinařství Quinta do Casal Branco. Celé projektové setkání se vydařilo. Navázali jsme nová přátelství,
procvičili si znalosti angličtiny a seznámili se s portugalskou gastronomií.

3. mezinárodní setkání studentů v rámci projektu Erasmus+ Gastronomie, jazyky a umění ve Štrasburku

14.3.-18.3. 2022
V březnu se uskutečnila náhradní mobilita projetu GLAD. Do Štrasburku se
vypravili učitelky: Ing. Pavlína Kebisová a Ing. Karin Konzbulová a
studenti gastronomických oborů. Celý program patřil seznámení se
Štrasburkem. Navštívili jsme Muzeum dekorativního umění ve Štrasburku se
zaměřením na „Arts de la Table“. Dále jsme navštívili Evropský parlament.
Poté jsme se podívali na zámek Haut Koenigsburg a ochutnali tam typické
alsaské jídlo. Později jsme absolvovali exkurzi na vinici a dozvěděli se
informace o alsaských vínech. Další zastavení patřilo Perníkovému paláci,
kde jsme se zúčastnili workshopu zdobení marcipánem. Další zastavení
patřilo výrobně na kysané zelí. Účastníci také navštívili Dům munsterského
sýra a Muzeum čokolády. Poslední den jsme navštívili vinné sklepy a
dozvěděli se zajímavosti o tamějším víně.
Všichni žáci a učitelé bydleli společně ve stejném hotelu, což nám umožnilo
vzájemně se lépe seznámit a dobře si procvičit angličtinu. Účastníci se
dozvěděli mnoho o francouzské a alsaské gastronomii a evropských
institucích. Také jsme si vyměnili informace o různých školských systémech,
stravování ve svých zemích a o svých plánech a nadějích do budoucna.

4. mezinárodní setkání studentů v rámci projektu Erasmus+ Gastronomie, jazyky a umění


Sicílie, Itálie 4.4. - 9.4. 2022

V rámci projektu Erasmus+ GLAD se naši studenti oboru Gastronomie vydali na poznávací cestu na Sicílii. Projekt se konal ve dnech 4. až 8. dubna a do sicilského města Taormina se vypravili 4 studenti a 2 pedagogičtí pracovníci. První den jsme byli přivítáni v místní střední škole, kde jsme se seznámili s ostatními účastníky projektu. Následovala exkurze do města Taormina, spojená s návštěvou historického centra a řeckého divadla. V úterý jsme měli možnost poznat sicilskou agroturistiku na farmě v Gioiosa Marea. Prošli jsme farmu, ochutnali degustační menu připravené z místních surovin a pro studenty byl připraven workshop na téma "Starověká sicilská zrna". Další den jsme se vydali blíže prozkoumat stále aktivní vulkán - slavnou Etnu. Následovala návštěva vinařství s odbornou prohlídkou. Poslední dny byly ve znamení projektů v místní škole. Studenti si vyzkoušeli připravit flambované dezerty, vytvořili a prezentovali projekty o událostech posledních dnů. Zástupci z řad studentů zasadili na místní zahrádce bylinky a vytvořili tak společně malé mezinárodní místo. Na závěr jsme si zahráli volejbal na pláži a těmito přátelskými turnaji jsme zakončili tento nezapomenutelný týden plný gastronomických zážitků a nových poznání.

5.mezinárodní setkání studentů v rámci projektu Erasmus+ Gastronomie, jazyky a umění

St. Nazaire, Francie 9.5.-13.5. 2022

Začátkem května proběhla mobilita v rámci evropského projektu Erasmus + GLAD na západním pobřeží Francie. Mobility ve francouzské Bretagni se účastnili žáci maturitního oboru Gastronomie. Žáci si prohlédli město St. Nazaire proslulé výrobou zaoceánských lodí, navštívili městečko Gueránde známé výrobou soli Fleur de Sel, mohli vidět interiéry 5*luxusního hotelu Hermitage na pobřeží Atlantiku.

K Francii nepochybně patří víno, proto jsme navšívili vinařství Château du Cléray s ochutnávkou. Dále bylo v programu město Nantes a Les machines d´île, turistická strakce plná fantasktních robotických zvířat a strojů inspirovaných Leonardem da Vincim. Součástí byl i obří kolotoč Le carousel plný robotických mořských zvířat vytvořených podle imaginárního světa Julesa Vernea. Projeli jsme se i bárkou po rašeliništích v národním parku La Briére a následující den žáci připravovali a představili české předkrmy a dezert při příležitosti rozlučkové večeře se studenty z Paříže, Chorvatska, Itálie a Portugalska.

Žáci si procvičili angličtinu, naučili se pár francouzských vět, ochutnali tradiční francouzské sýry, jídla a dezerty a hlavně navázali nová přátelství se svými vrstevníky z ciziny. Příště se všichni zase potkáme v České republice.

6. mezinárodní setkání studentů v rámci projektu Erasmus+ Gastronomie, jazyky a umění

Olomouc, Česká republika 6.6.-10.6. 2022

V teplém červnovém měsíci k nám zavítaly absolvovat poslední mobilitu projektu GLAD školy z Francie, Portugalska, Itálie a Chorvatska. Celý program byl věnován české gastronomii a výrobě českých specialit.

V pondělí jsme prezentovali sváteční jídla ze všech zemí. Potom jsme se prošli Olomoucí a nakonec jsme se dozvěděli, jak se peče český chléb a koláče. Celý workshop byl završen ochutnávkou.

V úterý jsme se vypravili do zámku Lednice a nedalekých valtických sklepů, kde jsme se seznámili s výrobou českého vína. Středa patřila návštěvě loštického muzea tvarůžků, kde jsme se seznámili s technologií výroby tvarůžků. Potom jsme se vydali do minipivovaru Chomout, kde nás provedli výrobnou piva a dali nám i ochutnat své speciály. Ve čtvrtek se všichni sešli v naší škole, kde se kuchaři seznámili s technologií vaření svíčkové a pečením českých vdolků. Číšníci absolvovali workshop míchání koktejlů a tvorbou sváteční tabule.

Celý týden jsme potom završili v Praze, kterou jsme si prošli a ochutnali vybrané menu ve výborné restauraci.

7. 10. 2019