Název projektu: Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii
Číslo projektu: CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_012/0000606
Popis projektu
Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a
praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky skrze
zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zvýšení praktických dovedností
s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání workshopů.
Projekt se skládá ze dvou na
sebe navazujících aktivit – „Cyklu workshopů“ a „Exekutivních a praktických
týdnů“.
Cyklus workshopů
„Cyklus
workshopů“ představuje formu do 2 vzájemně se prolínajících částí -
exekutivních dovedností a praktického vzdělávání. Celkem je realizováno 12
workshopů.
- Cílem je
rozvinou exekutivní dovednosti a rozšířit praktické uplatnění žáků.
- V rámci
workshopů je mimo jiné organizován celodenní
odborný seminář, např. kurz molekulární kuchyně, mořské plody, tradiční
česká kuchyně a podobně.
-
Na
základě zpracovaných úkolů a aktivity jsou poté žáci vybráni a nejlepší se
účastní „Exekutivních a praktických týdnů“. Předpoklad účasti je cca 15 %
až 40 % nejlepších žáků na školu.
Exekutivní a praktické týdny
Smyslem
„Exekutivních a praktických týdnů“ je vytvořit mimoškolní aktivitu zaměřenou na
rozvoj jejich klíčových kompetencí a
zejména praktických dovedností.
- Aktivita
je rozdělena do dvou na sebe navazujících týdnů (Exekutivní týden a Praktický
týden) v podobě 5 denní akce pro 25 studentů spojených ze 4 škol.
- První
týden se koná na konci školního roku (květen/červen), druhý týden pak na
začátku následujícího (září/říjen).
o
1. týden
„Exekutivní týden“ se zaměřuje na dovednostní rozvoj žáků s ohledem na
jejich praktické uplatnění (komunikace, týmová práce, zaměstnání, a podobně).
o
2. týden
„Praktický týden“ zaměřující se na praktické
dovednosti žáků v gastronomii (odborné semináře, např. práce
s moderními technologiemi, úprava divočiny, HCCP, ryby a mořské plody a
podobně).
o
Žáci
získají certifikáty o absolvování kurzů a
také získají bezplatné roční členství
v Asociaci kuchařů a cukrářů.
Projektové partnerství
Projekt je realizován společností IREAS, Institut pro
strukturální politiku o.p.s. ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů
České republiky a společností Jules a Jim. Do projektu je dále zapojeno 12
škol.
Zapojené školy v projektu
-
SŠ pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice,
-
Střední škola zemědělství a služeb, Albrechtice,
-
Střední odborná škola a Střední odborné
učiliště, Písek,
- Integrovaná střední škola, Jesenice,
SŠHSS, Teplice nad Metují,
- Střední škola hotelová a služeb, Kroměříž,
- Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim,
- Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno,
- Střední škola živnostenská Sokolov,
- Moravská střední škola s.r.o. (dříve SŠOGD PRAKTIK s.r.o., Olomouc),
- Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horky nad Jizerou,
- Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I. průběžná zpráva
Od listopadu 2016 je naše škola
součástí projektu „Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování
žáků v gastronomii“ pořádaného společností IREAS. Za školu se projektu
účastní třída PKČ2, respektive její kuchařská a číšnická část. Projekt se zaměřuje
na všeobecné vzdělání žáků a na oblast praktického uplatnění žáků v jejich
budoucím zaměstnání prostřednictvím všeobecných workshopů, exekutivních týdnů a
praktických týdnů.
Exekutivní workshopy byly
zaměřeny na rozvoj měkkých dovedností – žáci byli motivováni k vlastnímu
sebepoznání, k prozkoumání svých silných a slabých stránek
v mezilidské komunikaci a následně si osvojili základy zpětné vazby a
možnosti řešení konfliktů.
Celodenní odborný seminář „Ryby a
plody moře“ proběhl v Kroměříži s lektorem Stanislavem Zukalem.
Vzhledem k tomu, že žáci mohli ochutnat všechny připravované pokrmy a
lektor byl velmi vstřícný, setkal se tento seminář s velkým úspěchem.
Workshopy všeobecného vzdělávání
byly zaměřeny na finanční a zdravotní gramotnost. Žáci monitorovali vlastní životní styl a
porovnávali ho se zdravým životním stylem. Součástí tohoto bloku byl odborný
workshop „Hygiena na pracovišti“, které nám prezentovala Ing. Hetzlová
z KHS OL společně s názornou ukázkou průběhu hygienické kontroly v praxi.
Odborné workshopy z teorie
byly na téma „Exotické ovoce“ a „Čaj a káva“. Žáci byli rozděleni do skupin a
následně zpracovávali úkol na zadané téma. Vytvořené prezentace obhajovali před
spolužáky a odměnou jim byla ochutnávka různých druhů exotického ovoce.
Nejaktivnější žáci byli nominováni na exekutivní týden, který se konal 15. – 20. května v rekreačním středisku Moravec. Týdne se zúčastnili nejen naši žáci, ale i žáci z jiných škol, zapojených do projektu (Kroměříž, Město Albrechtice, Vlašim). Zde si žáci vyzkoušeli psaní životopisu a motivačního dopisu, následně si vyzkoušeli pracovní pohovor. Zakládali linkedIN a stanovovali pracovní priority. V rámci teamové části kurzu stavěli automobily a prezentovali jejich přednosti. Součástí kurzu byl seminář „Příprava pokrmů studené kuchyně“ s instruktorem panem Pavlem Bortníkem, na kterém si každý žák připravil a odprezentoval vlastní pokrm. Na konci exekutivního týdne každý žák obdržel certifikát o absolvování kurzu. Všichni žáci byli pobytem nadšeni, nejen že si odnášeli cenné zkušenosti, ale také navázali nová přátelství s žáky ostatních škol.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. zpráva z praktického týdne konaného
ve dnech 2. – 6. 10. 2017 v rámci projektu Podpory všeobecného,
exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii.
Úvodní přednášku měla Bc. Mária Horníková na téma Bylinky a jejich využití v kuchyni, jedlé květy. Žáci poznávali jednotlivé bylinky a následně si vyhodnocovali svoje znalosti těchto bylin, měli možnost seznámit se a ochutnat jedlé květy, využívané při zdobení pokrmů.
Seminář I. – Příprava sezonního teplého pokrmu
Kachní prsíčka
připravovaná metodou Sous- vide, brambory Grenaille, pastinákové pyré
s omáčkou z portského vína, provoněnou mladými výhonky ze smrčků a
chipsy z topinambur.
Žáci pracovali
pod vedením mistra kuchaře pana Pavla Bortníka, který je krok po kroku
instruoval o jednotlivých pracovních úkonech podle technologických postupů.
Před zahájením samotného vaření byli žáci seznámeni s dodržováním hygienických
a bezpečnostních předpisů, s jednotlivými surovinami a s jejich využitím
při přípravě pokrmů. Žáci pracovali samostatně, každý si zpracovával svou porci
masa. Naučili se metodu vaření Sous- vide ( „ve vákuu“). Naučili se přípravu
přepuštěného másla a jeho využití při přípravě pokrmů. Na závěr dne, po šesti
hodinách vaření, si každý žák upravil svou porci z připravených pokrmů na
talíř, dle své fantazie. Po konzumaci pokrmů následoval úklid kuchyně a
teoretická příprava na další den.
Seminář II. – Finger foods pro rautové občerstvení
Mousse
z uzeného pstruha, s rybí kroketou a wakame salátkem, Marinovaná
kachní prsíčka s cibulovým chutney, Marinovaný losos se zeleninovým
concassé s wasabi majonézou a fermentovanou ředví, Roastbeefová rolka
s chřestem a remuládou.
Další
z plně nabitých dnů praktického týdne byl zaměřen na přípravu pokrmů
studené kuchyně. Žáci byli rozděleni do dvou skupin, které se během dne
vyměnily - jedna skupina dopoledne
připravovala raut, druhá si chystala a dekorovala rautový stůl.
Žáci si vyzkoušeli přípravu pěny
z uzeného lososa, kroketky z lososa a halibuta, které obalovali
v panko strouhance ( japonská strouhanka z pšeničné mouky,
kukuřičného škrobu a tapioky). Také připravovali salát wakame z mořských
řas, které patří mezi výživově nejhodnotnější suroviny.
Připravené
pokrmy jednotlivé týmy prezentovaly na připravených rautových stolech a
následně výrobky žáci s chutí degustovali a hodnotili.
Třetí pracovní den měli žáci na programu seznámení s tepelnou úpravou potravin – grilováním a uzením.
V dopoledních
hodinách si připravovali suroviny. Nakládali masa do směsi oleje a bylinek –
roštěnec, vepřovou panenku, hovězí pupek. Na uzení připravovali kuřecí maso a
kachní prso. Plnili kloboučky žampionů směsí hub, smetany, sýra. Připravovali
žampionovo-smetanovou omáčku a brambory grenaille.
Odpoledne
proběhlo seznámení s historickým vývojem kuchařského řemesla, se kterým
žáky seznámila členka AKC, redaktorka magazínu Minutka Bc. Mária Horníková. Zasvětila žáky do výhod
členství v AKC. Nejaktivnější žáci byli odměněni knihou a všichni žáci
obdrželi odborné časopisy. Žákům bylo na základě vyplněné přihlášky také
nabídnuto roční bezplatné členství v AKC.
Samotné
grilování probíhalo za aktivní účasti všech žáků a podvečerních hodinách. Žáci
své výrobky degustovali, hodnotili a o průběhu přípravy pokrmů diskutovali
s mistrem kuchařem panem Bortníkem.
Poslední den
odborného semináře proběhlo v dopoledních hodinách slavnostní vyhodnocení,
které bylo zakončeno slavnostním předáním diplomů. Po společném obědě se žáci
se svým pedagogickým doprovodem rozjeli do svých domovů.
Proběhlý praktický týden byl všemi účastníky velmi kladně hodnocen, zvláště žáci ocenili odborný přínos všech seminářů.
Fotografie najdete v sekci Fotogalerie.
Odborný seminář - únor 2018
Před
ukončením semináře byly všem účastníkům předány certifikáty.
(Pedagogický dozor a zároveň účastník semináře: Bc. Jaroslava Salajová)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Odborný seminář - prosinec 2018
V rámci realizace projektu IREAS (Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování v gastronomii) Evropské strukturální a investiční fondy – Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání; se naše škola - MORAVSKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA, s. r. o. zúčastnila v měsících listopad a prosinec 2018 třech workshopů.
Dva workshopy byly zaměřeny na měkké a exekutivní dovednosti. Náplní byla skupinová práce, vzájemná komunikace, komunikace se zákazníkem, čtenářská gramotnost, kritické myšlení a zásadní komunikace při řešení krizových situací. Na tyto workshopy přijela za studenty do školy vyškolená lektorka. Ta realizovala se studenty a vyučujícími, zábavnou formou, všechny aktivity. Snad nejvíce se jim zamlouvaly ty, které mohli co nejvíce ovlivnit svým chování a vstupy - bezpečné prostředí přeměnit na konfliktní a samozřejmě i obráceně jak poskytnou bezpečné prostředí. Hledat východiska z tohoto emočního prostředí a jak využít např. asertivní jednání.
Třetí workshop byl na téma Exotické ovoce. Zde studenti, za asistence vyučujících, degustovali různorodé exotické ovoce, které nám bylo dodáno jako výukový podkladový materiál. Mnoho kusů znali studenti i z domova. Avšak některé druhy byly opravdu „malá záhada“. Nejdůležitější byla u některých kusů překvapivá chuť a vzhled. Nejdříve se studenti zdráhali neznámé kousky vzít do úst, ale zvědavost je postrčila a vše dopadlo dobře, hlavně k jejich spokojenosti. Ve spolupráci s pedagogy si tedy jednotlivé kusy ovoce pojmenovali, uvedli oblast, odkud pochází a kde se nejčastěji pěstuje. Také si řekli využití u nápojů či při přípravě jednotlivých pokrmů.
Musím touto cestou poděkovat za skvělou spolupráci třídě AKČ 2, ve které kuchaři i číšníci převedli své nadšení pro tento obor.
Pedagogická dozor a účastník workshopů: Ing. Jaroslava Salajová, p. Čeněk Kuba
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fotografie najdete v sekci Fotogalerie.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Odborný seminář - leden 2019
Rok s rokem se sešel a v rámci realizace
projektu IREAS (Podpora všeobecného,
exekutivního a praktického vyučování v gastronomii) EU - Evropské strukturální a
investiční fondy – Operační program Výzkum,
vývoj a vzdělávání; jeli studenti druhých ročníků MORAVSKÉ STŘEDNÍ ŠKOLY,
s. r. o. se zaměřením na gastronomii 23.1.2019, na odborný workshop se
zaměřením na Mořské plody a plody
moře. Studenty druhých ročníků oboru kuchař po celý den vzdělával
odborník pan Stanislav Zukal. Ten se úzce specializuje na tyto exotické
suroviny a rád se podělil o své vědomosti v této specializaci. Opět jim
předal mnoho cenných informací ke kvalitě surovin a způsobům zpracování. Studenti
si během tohoto dne mohli vyzkoušet různé technologické úpravy mořských plodů.
Samozřejmě i vše ochutnat. Vyzkoušeli si chuť Chobotnice, Lososa, Slávky,….a
Ústřice. Chuť tohoto „tvorečka“ se jim moc nezamlouvala, avšak byli „stateční“.
Je pravda, že k chuti Ústřic se musíte projíst…..
K radosti studentů, při ukončení workshopu jim byly předány certifikáty za účast.
Za vzornou prezentaci školy poděkování AKČ 2 a GEM 2.
Pedagogický dozor: Ing. Jaroslava Salajová
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fotografie najdete v sekci Fotogalerie.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aktivity školy v rámci IREAS projektu v roce 2018/2019
projekt Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii
Žáci oboru kuchař – číšník, barman vstupují do projektu v počátku druhého ročníku a vystupují z něj na počátku ročníku třetího.
Pod vedením zkušených lektorů, pracovníků a pedagogů se naši žáci mohli účastnit na workshopech zaměřených na různou tématiku, jako například: Exotické ovoce, Mořské plody, Hygiena na pracovišti, Koření. Prakticky si vyzkoušet, připravit a nakonec i ochutnat rozličné druhy potravin, a z nich připravených pokrmů. Dozvěděli se spoustu praktických i teoretických zajímavostí o vlivu potravin na lidský organismus, o důležitosti dodržování hygienických předpisů v gastronomii, a mnoho dalšího.
V dalších částech projektu byli žáci zapojeni do nácviku různých exekutivních dovedností, jako např.: skupinová a týmová práce, komunikace se zákazníky, řešení krizových situací a finanční gramotnost.
V červnu pro nás spolu s dalšími 3 školami proběhl předposlední exekutivní týden v Kladrubách nad Labem. Zde žáci pod vedením lektorů mimo jiné pracovali sami na sobě, našli své silné stránky, vyzkoušeli si pracovní pohovory a navázali nová přátelství. (Ing. Kebisová)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ukončení projektu 2019 - poslední exekutivní týden
Naše škola zúčastnila ve dnech 16. – 20. 9.2019 posledního exekutivního týdne projektu IREAS – Podpora všeobecného, exekutivního a praktického žáků v gastronomii, zaštítěný MŠMT; EU – Evropské strukturální a investiční fondy, Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání a samozřejmě Asociací kuchařů a cukrářů ČR.
Koncept praktického týdne studentů byl zaměřen – RECEPCE, RAUT A BANKET (Vzdělávací program „Kuchař v účelovém stravování“ Asociace kuchařů a cukrářů ČR). Celý projekt probíhal v Lipové – lázni, penzion Kovárna. Zde se studenti učili jak se tyto akce kalkulují, jaká mají pravidla, realizace, průběh, vyúčtování a hlavně hodně důležitý výběr použitých regionálních surovin. Což zde bylo velmi dobře vyřešeno ve spolupráci s místními farmami i jinými podniky či obchůdky. Chov pstruhů na Rybářské baště Nýznerov se jim velmi zamlouval. Byl jim vysvětlen celý proces od potěru až po konečný výběr jednotlivých kusů „na pánev“. Ukázka chovu statných býků – speciálního masného plemene Piemont ze ZD „AGROHOLDING“ se sídlem v Bernarticích a následná názorná ukázka porcování kýty na jednotlivé části přímo vybízela k vaření. Celá kýta byla následně zcela využita různými technologickými úpravami na raut. Jako další dodavatel surovin byla Sýrárna Bělá ZD Jeseník. Zde vyrábí sýry z ovčího, kozího a směsného mléka.
V rámci příprav absolvovali studenti různé druhy seminářů – sommeliérský, prezentace pokrmů, tmavá masa a workshop domácí limonády. Součástí rautu byly i cukrářské výrobky, které studenti také samostatně připravovali.
Celá akce byla koordinována komisařem AKC ČR Pavlem Bortníkem. Každý krok pečlivě vysvětlil anázorně ukázal. (Ing. Jaroslava Salajová)
21. 4. 2016