Učební obor Číšník - barman vyučuje Moravská střední škola s.r.o. jako zaměření oboru (65-51-H/01) Kuchař-číšník.
Co dělá absolvent oboru Číšník - barman?
Učební obor číšník - barman připraví žáky na obsluhu hostů v gastronomických zařízeních, na přípravu a podávání širokého sortimentu míchaných nealkoholických a alkoholických nápojů.
Jaké je uplatnění číšníka - barmana?
Pracovními činnostmi číšníka jsou - přijímání a
umísťování hostů, poskytování rady při výběru pokrmů a nápojů -
přijímání objednávek - servírování a vydávání pokrmů a nápojů, obsluha u
pultu i u stolu - dokončování přípravy jídel u stolu (flambování,
porcování apod.) - spolupráce při sestavování jídelního a nápojového
lístku - obsluha a údržba výčepního zařízení, ošetřování a nalévání
nápojů - výroba míšených nápojů podle receptur a jejich servírování -
účtování tržeb hostům, vč. příjmu šeků, úvěrových karet, účtování a
převod cizích měn, vedení pokladny - příprava a aranžování místností a
tabulí - účast na přípravě a obsluha při slavnostních akcích -
přijímání, projednávání, příp. předávání reklamací kuchyni či jinému
oddělení.
Barman připravuje tabule - bankety,
rauty, recepce, dokončuje jídla a dává jim konečnou úpravu. Musí ovládat
různé receptury. Stará se o zařízení baru - sklenice, mixery, šejkry,
zabezpečuje chlazení, ošetřování ovoce, přísad, ostatních surovin,
nápojů. Respektování hygienických předpisů a úzkostlivé dodržování
čistoty je v tomto povolání samozřejmostí. Podává nápoje v místech k
tomu určených, tzn. v barech. Zákazníky obsluhuje u pultu, případně
přebírá objednávky od číšníků pro obsluhu u stolu. Práce barmana se
většinou odehrává před očima hostů. Míchá, prostírá, servíruje nápoje
zúčtovává peníze.
V jakém prostředí číšník - barman pracuje?
Povolání je vykonáváno v restauracích,
hotelech, rekreačních zařízeních, vinárnách, hostincích, kavárnách a
dalších provozovnách gastronomických služeb. Barman pracuje v
místnostech typu restaurace, kavárny, baru, často tedy v hlučnějším
prostředí, také na palubách lodí a letadel, v restauračních vozech ve
vlacích, v různých klubech, na banketech a recepcích. apod. Je třeba
počítat s prací na směny a někdy s nepříjemnými hosty.
S čím číšník - barman pracuje?
Nejpoužívanějšími pracovními prostředky
jsou na prvním místě vlastní ruce a nohy spolu s užitím mluveného
slova. Dále některá barová zařízení, servírovací stolky apod. Barman při
práci používá různý inventář, pomůcky, suroviny. Pracovními prostředky
jsou vlastní ruce, ruční nástroje, pomůcky, zařízení na přípravu nápojů,
chladící zařízení apod.
Kdo může být číšníkem - barmanem?
Předpokladem pro úspěšný výkon povolání
je vyučení, schopnost jednání s lidmi, trpělivost, kultivovaný zjev
a vystupování, počtářské schopnosti, dobrá paměť a dobrý sluch, zdravé a
zdatné nohy a schopnost učit se cizí jazyky, nebýt bacilonosičem. U
barmana schopnost přizpůsobit se situacím na pracovišti, odolnost vůči
pracovní zátěži, preciznost v práci a soustředěnost, dobrá
komunikativnost. Nevhodné pro občany s těžšími vadami dolních končetin, s
vadami a nemocemi páteře, s nemocemi kožními znemožňujícími udržování
osobní hygieny nebo působícími neesteticky, s postižením centrálního
nervstva s poruchami koordinace, s těžší poruchou zrakové ostrosti,
alkoholismem nebo toxikomanií anamnéze a občany bacilonosiče.
Jaká je délka studia číšníka - barmana a co je jeho výstupem?
Délka studia oboru Číšník - barman je 3 roky,
střídá se týden teoretického vyučování a týden odborného výcviku.
Odborný výcvik probíhá ve smluvních pracovištích odborného výcviku v
restauracích a hotelech v Olomouci a blízkém okolí.
Studium oboru Číšník - barman je zakončeno závěrečnou
zkouškou, absolvent dosáhne středního vzdělání s výučním listem.