Co je to maturitní obor Gastronomie?
Maturitní obor Gastronomie (65-41-L/01) je maturitní obor zaměřený na přípravu odborníků v oblasti gastronomie. Absolvent oboru Gastronomie ovládá nauku o tom, jak jídlo jíst, jak ho připravit, jak ho podávat a umět ho ocenit. Zná zásady zdravé výživy, ovládá technologie přípravy pokrmů z kvalitních potravin, orientuje se v moderních gastronomických trendech současnosti jako je např. fusion cuisines, fancy food, finger food, vegetariánská kuchyně, zážitková gastronomie, enogastronomie, baristika, mixologie. Ovládá složitou obsluhu hostů, umí zajistit různé společenské akce, umí pracovat v týmu, umí tvořit objednávky, reklamace, používat efektivní marketingové strategie, společensky vystupovat a profesionálně jednat ve styku se zákazníky aj.
Jaké je uplatnění absolventa oboru Gastronomie?
Absolventi studia maturitního oboru Gastronomie obvykle pokračují ve studiu na gastronomických, na zdravou výživu a poradenství zaměřených nebo ekonomických vysokých nebo vyšších odborných školách nebo si vyberou jiný obor studia na VŠ. Mohou pracovat jako šéfkuchaři, kuchaři specialisté, mohou být výživovými poradci, baristy, vrchními číšníky, číšníky specialisty, sommeliéry, barmany nebo obchodníky v oblasti gastronomického vybavení, mohou pracovat v hotelnictví, cestovním ruchu, věnovat se třeba food designu, barovému marketingu nebo mohou podnikat.
Jaký by měl absolvent Gastronomie být a co by měl znát?
Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je úplné střední vzdělání, komunikativnost,
trpělivost, kultivovaný zjev a vystupování, počtářské schopnosti, dobrá
paměť a dobrý sluch, znalost cizích jazyků nebo čistotnost, estetické cítění, schopnost zorganizovat si práci,
obratnost prstů a rukou, chuťové a čichové rozlišovací schopnosti pro
zaměření kuchař. Důležitými předpoklady jsou schopnost práce s výpočetní
technikou, schopnost jednání s lidmi a organizační schopnosti.
Jaká je délka studia Gastronomie a co je jeho výstupem?
Obsah vzdělání maturitního oboru Gastronomie tvoří všeobecné a odborné profilující předměty jako jsou dva cizí jazyky, matematika a přírodní vědy, technologie, stolničení, potraviny a výživa, ekonomika a účetnictví,
administrativa, management a marketing a
další. Odborný výcvik včetně souvislé praxe
během prvních dvou ročníků a v ročníku čtvrtém probíhá ve smluvních
provozovnách hotelového typu 1 den v týdnu, ve třetím ročníku pak 2 dny v
týdnu.
Studium Gastronomie je čtyřleté a je zakončeno maturitní zkouškou z českého jazyka a cizího
jazyka nebo matematiky a profilujících předmětů - ekonomiky + účetnictví, bloku
předmětů potraviny a výživa a technologie nebo stolničení. Z odborného výcviku žáci konají praktickou zkoušku, Další
volitelné zkoušky ve společné nebo profilové části MZ jsou nabízeny
v termínu podle vyhlášky o MZ.
Po úspěšném vykonání maturitní zkoušky se mohou žáci ucházet o studium na
vysokých nebo na vyšších odborných školách, obvykle pokračují ve studiu v
oborech skupiny Gastronomie, hotelnictví, turismus nebo v ekonomických
oborech.