Učební obor Kuchař Moravská střední škola s.r.o. vyučuje jako zaměření oboru (65-51-H/01)Kuchař-číšník.
Co dělá absolvent oboru Kuchař?
Učební obor kuchař připravuje žáky na příprava a úprava pokrmů teplé a studené kuchyně, minutek, zážitkové gastronomie i speciálního stravování.
Pracovními činnostmi kuchaře jsou spolupráce při zjišťování finančních nákladů na pokrmy, při kalkulacích a tvorbě cen pokrmů, při sestavování jídelního lístku a menu, při objednávání, přejímce, přezkušování a skladování potravinářských surovin dále příprava pokrmů podle receptur (včetně potřebných výpočtů množství jednotlivých surovin i pro velkokapacitní jídelny), úprava pokrmů před podáváním, příprava a úprava pokrmů pro bankety, recepce, rauty apod., příprava a úprava pokrmů pro dietní stravování, vydávání pokrmů strávníkům, sestavování vlastních receptur pro nové druhy pokrmů a spolupráce při ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.
V jakém prostředí pracuje kuchař?
Povolání kuchař je vykonáváno převážně v kuchyňských provozech hotelů, restaurací, snack-barů, kaváren, vináren, bufetů, nemocnic, školního a závodního stravování, rezidencí i domácnosti, v prostředí vysokých teplot a těžko dýchatelném vzduchu a mnohdy ve směnném provozu.
S čím kuchař pracuje?
Nejpoužívanějšími pracovními prostředky jsou především sporáky, grily, trouby, různá velkokapacitní kuchyňská zařízení včetně programovatelných, váhy, odměrky, nádobí, nože, vařečky, naběračky, pánve, hnětače, šlehače atd. a šikovné ruce.
Kdo může být kuchařem?
Předpokladem pro úspěšný výkon povolání kuchař je vyučení, čistotnost, estetické cítění, schopnost zorganizovat si práci, obratnost prstů a rukou, chuťové a čichové rozlišovací schopnosti, nebýt bacilonosičem. Nevhodné pro občany s vadami horních nebo dolních končetin, s těžšími vadami páteře, nemocemi kožními, chronickými nemocemi dýchacího ústrojí, epilepsií a jinými záchvatovými stavy, nemocemi ledvin, úplavicí cukrovou, s bércovými varixy a pro občany bacilonosiče.
Jaká je délka studia kuchaře a co je jeho výstupem?
Délka studia učebního oboru Kuchař je 3 roky, střídá se týden teoretického vyučování a týden odborného výcviku. Odborný výcvik probíhá ve smluvních pracovištích odborného výcviku v restauracích a hotelech v Olomouci a blízkém okolí.
Studium oboru Kuchař je zakončeno závěrečnou zkouškou, absolvent dosáhne středního vzdělání s výučním listem.