Projekt Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii

Od listopadu 2016 je naše škola součástí projektu „Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii“ pořádaného společností IREAS. Za školu se projektu účastní třída PKČ2, respektive její kuchařská a číšnická část. Projekt se zaměřuje na všeobecné vzdělání žáků a na oblast praktického uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání prostřednictvím všeobecných workshopů, exekutivních týdnů a praktických týdnů.

Exekutivní workshopy byly zaměřeny na rozvoj měkkých dovedností – žáci byli motivováni k vlastnímu sebepoznání, k prozkoumání svých silných a slabých stránek v mezilidské komunikaci a následně si osvojili základy zpětné vazby a možnosti řešení konfliktů. 

Celodenní odborný seminář „Ryby a plody moře“ proběhl v Kroměříži s lektorem Stanislavem Zukalem. Vzhledem k tomu, že žáci mohli ochutnat všechny připravované pokrmy a lektor byl velmi vstřícný, setkal se tento seminář s velkým úspěchem.

Workshopy všeobecného vzdělávání byly zaměřeny na finanční a zdravotní gramotnost.  Žáci monitorovali vlastní životní styl a porovnávali ho se zdravým životním stylem. Součástí tohoto bloku byl odborný workshop „Hygiena na pracovišti“, které nám prezentovala Ing. Hetzlová z KHS OL společně s názornou ukázkou průběhu hygienické kontroly v praxi.

Odborné workshopy z teorie byly na téma „Exotické ovoce“ a „Čaj a káva“. Žáci byli rozděleni do skupin a následně zpracovávali úkol na zadané téma. Vytvořené prezentace obhajovali před spolužáky a odměnou jim byla ochutnávka různých druhů exotického ovoce.

Nejaktivnější žáci byli nominováni na exekutivní týden, který se konal 15. – 20. května v rekreačním středisku Moravec. Týdne se zúčastnili nejen naši žáci, ale i žáci z jiných škol, zapojených do projektu (Kroměříž, Město Albrechtice, Vlašim). Zde si žáci vyzkoušeli psaní životopisu a motivačního dopisu, následně si vyzkoušeli pracovní pohovor. Zakládali linkedIN a stanovovali pracovní priority. V rámci teamové části kurzu stavěli automobily a prezentovali jejich přednosti. Součástí kurzu byl seminář „Příprava pokrmů studené kuchyně“ s instruktorem panem Pavlem Bortníkem, na kterém si každý žák připravil a odprezentoval vlastní pokrm. Na konci exekutivního týdne každý žák obdržel certifikát o absolvování kurzu. Všichni žáci byli pobytem nadšeni, nejen že si odnášeli cenné zkušenosti, ale také navázali nová přátelství s žáky ostatních škol.(Ing. Jurková)